Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Παθήσεις

Αθλητικές κακώσεις

Οι αθλητικές κακώσεις αποτελούν τραυματισμούς οι οποίοι συμβαίνουν είτε κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα και αφορούν τόσο επαγγελματίες όσο και ερασιτέχνες αθλητές. Ως αποτέλεσμα είναι η απουσία των αθλητών από τη δραστηριότητά, από ένα μικρό έως μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι πιο συνηθισμένοι από αυτούς τους τραυματισμούς είναι οι μυϊκοί όπως οι θλάσεις, οι ρήξεις-παθήσεις τενόντων (τενοντοπάθειες), οι ρήξεις συνδέσμων (έσω, έξω πλαγίου, χιαστών, μηνίσκων), οι κακώσεις χόνδρου, τα οστικά οιδήματα. Στο χώρο μας αντιμετωπίζουμε τόσο υψηλού επιπέδου επαγγελματίες αθλητές όσο και αθλούμενους ποικίλων σπορ. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην αναλυτική εξέταση του τραυματισμού μέσω ειδικών ερωτηματολογίων και ειδικών τεστ αξιολόγησης, αναλύοντας με τον αθλητή την πραγματική αιτία του τραυματισμού του. Εν συνεχεία, καταρτούμε από κοινού ένα εξατομικευμένο εξειδικευμένο πλάνο θεραπείας, βασισμένο στον τραυματισμό του και στις ανάγκες του, θέτοντας τους επιθυμητούς θεραπευτικούς στόχους που θα μας οδηγήσουν στην άμεση και ασφαλή επανένταξη του στο άθλημα.

Κροταφογναθικές παθήσεις

Στο χώρο μας ειδικευόμαστε στην θεραπεία των παθήσεων της κροταφογναθικής άρθρωσης – ΚΓΑ (TMJ). Ο κύριος Κωνσταντάκης είναι από τους πρώτους πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές στην Ελλάδα (Cert TMJ Physio, ACPTMD, UK), ειδικός στην κροταφογναθική άρθρωση (ΤMJ Specialist) με πλούσιο ερευνητικό και κλινικό έργο στον τομέα αυτό. H ΚΓΑ αποτελεί μια ζωτικής σημασία άρθρωση καθότι εξυπηρετεί πολλαπλές βασικές μας λειτουργίες μας όπως η ομιλία, η μάσηση, το χασμουρητό, η σίτιση. Οι κροταφογναθικές διαταραχές (ΚΓΔ) αποτελούν μια πολυπαραγοντική οντότητα που αφορά κυρίως πόνο και δυσλειτουργίες του μασητικού σύστηματος και της κροταφογναθικής άρθρωσης. Αντιπροσωπεύουν το πιο κοινό αίτιο χρόνιου πόνου της στοματο-προσωπικής περιοχής και εμφανίζονται συνήθως στη 3η δεκαετία της ζωής. Επηρεάζεται το 25% του γενικού πληθυσμού και κυρίως το θηλυκό φύλο. Μία από τις κυριότερες αιτίες είναι ο βρυγμός, (το τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών) λόγω άγχους ή στρες. Συνήθη συμπτώματα είναι ο έντονος και επίμονος πόνος που μπορεί να διαρκεί ακόμα και χρόνια, ο σπασμός των γναθο-προσωπικών μυών, το μάγκωμα’ της γνάθου, οι ημικρανίες, το ‘κλικ’ ή ‘κρακ’ της γνάθου κατά τη διάνοιξη του στάματος, οι πονοκέφαλοι, ακόμα και οι εμβοές. Η έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη ολιστική φυσικοθεραπευτική προσέγγιση, αποτελούν σημαντικές συνιστώσες για την άμεση αντιμετώπιση τους. Εφαρμόζουμε τις πιο καινοτόμες και σύγχρονες θεραπείες στοχεύοντας στην άμεση ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της καθημερινότητας.

Κεφαλαλγίες

Ο πονοκέφαλος ή κεφαλαλγία είναι μια συχνή διαταραχή η οποία παρουσιάζεται στο 66% του γενικού πληθυσμού επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν. Ο “Παγκόσμιoς Οργανισμός Υγείας”, κατατάσσει τους πονοκεφάλους στις 10 πιο δυσχερείς διαταραχές για τα δύο φύλα. Οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι βασανιστικοί πολλές φορές επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής των πασχόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στις κεφαλαλγίες ανήκει κυρίως η ημικρανία, η οποία αποτελεί μία πολύ συχνή διαταραχή, συναντάται συχνότερα στο θηλυκό φύλο (43%) σε σχέση με το αντρικό (18%) και εμφανίζεται κυρίως σε εργαζόμενα άτομα. Χαρακτηριστικά, ένας στους δύο πάσχοντες θα αναπτύξει επίμονα (χρόνια) συμπτώματα. Επίσης συναντάμε τον ‘Πονοκέφαλο Τύπου Τάσεως’ (Τension-Τype Ηeadache), ο οποίος συνήθως οφείλεται σε πολύ σφιχτούς μυς του αυχένα ή/και της γνάθου και περιγράφεται από τους πάσχοντες ως πίεση ή σφίξιμο, όπως μια βέργα ή μια σφιχτή ζώνη γύρω από το κεφάλι, δίπλα ή πάνω από τα μάτια, στους κροτάφους και συνήθως εξαπλώνεται στον αυχένα. Συναντάμε εξίσου τον ‘πονοκέφαλο προερχόμενο από την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης’ (Cervicogenic Headache) και κυρίως της ανώτερης αυχενικής λόγω δυσλειτουργίας αυτής. Η διεθνής έρευνα υποστηρίζει τη φυσικοθεραπεία, σαν μία θεραπευτική παρέμβαση η οποία εγγυάται μακροπρόθεσμα θεραπευτικά αποτελέσματα. Στο χώρο μας, η λεπτομερής αξιολόγηση και εξέταση των ασθενών είναι “το ήμισυ του παντός” για τη σωστή διάγνωση που θα μας οδηγήσει στην ορθή αντιμετώπισή τους. Επιστρατεύουμε τις πιο αποτελεσματικές και εξειδικευμένες μορφές θεραπείας ώστε να σας βοηθήσουμε να απαλλαγείτε από τους πονοκεφάλους που σας ταλαιπωρούν.

Παθήσεις σπονδυλικής στήλης

Η Σπονδυλικη Στήλη (ΣΣ) χωρίζεται σε αυχενική, θωρακική, οσφυϊκή και ιερή μοίρα. Οι πιο συνηθισμένες παθήσεις της ΣΣ είναι η οσφυαλγία, το αυχενικό σύνδρομο, το άλγος στη θωρακική μοίρα (θωρακαλγία). Εμφανίζονται τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στον αθλητικό. Πιθανές αιτίες πρόκλησης πόνου στη ΣΣ, αποτελούν η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, η δισκοπάθεια, η στένωση, η ισχιαλγία, οι ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις (facets), οι μυϊκοί σπασμοί των παρασπονδυλικών μυών λόγω παρατεταμένης ακινησίας είτε έντονης σωματικής δραστηριότητας. Συχνές είναι και οι εκφυλιστικές παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την προοδευτική φθορά της ΣΣ, λόγω ηλικίας, κληρονομικών παραγόντων, συνεχούς καταπόνησης της ΣΣ λόγω επαγγέλματος ή σπορ ή συστηματικών νόσων. Από τις βασικότερες συνιστώσες στο χώρο μας αποτελεί η λεπτομερής εξέταση και ανίχνευση της πραγματικής αιτίας που προκαλεί τα συμπτώματα σε ένα σπονδυλικό επίπεδο. Η εξέταση πραγματοποιείται με ειδικούς χειρισμούς – manual therapy στους σπονδύλους και με εξειδικευμένα τεστ αξιολόγησης. Εν συνεχεία, ξεκινά η θεραπεία η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ειδικούς χειρισμούς χειροπρακτικής, ηλεκτροθεραπεία, διατάσεις, εξατομικευμένο ασκησιολόγιο, κλινικό πιλάτες.